Ne întoarcem la rădăcini. Muzica ce-ți plăcea acum zece ani este din nou în trend, filmele care se bazează pe nostalgia epocilor trecute bat cele mai proaspete și mai noi francize, iar pantofii din plastic colorat, foarte populari prin anii nouăzeci, sunt, cumva, din nou cool.

Acest trend infuzat de nostalgie se face simțit și în modă, fiind poate cu atât mai evident aici, convingând generații întregi de fashioniste să-și regândească deciziile de stil avangardist și să se întoarcă la confortul și libertatea unei mode complet neconstrânse de ceea ce se întâmplă pe podiumuri. Iar trendul acesta se numește menocore.

Ce e menocore?

Inventat de echipa din spatele ManRepeller, menocore ”este un omagiu adus unei categorii de vârstă adesea ignorat de industria de modă.” E o mișcare ce îmbrățișează confortul și siguranța. Restricțiile stilistice sunt date la o parte iar în prim plan este libertatea si personalitatea. Dacă vrei să porți mai multe imprimeuri deodată, fă-o. Dacă preferi hainele largi, în care te simți confortabil, ai mână liber. Nu există reguli, poate doar una: îmbracă-te cum vrei tu să te îmbraci, fără să te uiți în stânga și-n dreapta.

Practic, menocore e trendul pe care-l adopți, fără să-ți dai seama, în zilele alea când nu știi în ce să te îmbraci și lași confortul să bată podiumul. E trendul perfect pentru momentele de mijloc, când nu ai chef de eforturi stilistice și te-ai săturat să-ți spună cineva cum e mai ok să porți anumite piese. Iar ceea ce face menocore atât de proaspăt și de cool e tocmai faptul că foarte multe dintre noi l-am urmat ani de zile fără să ne dăm seama.

menocore hygge

O alegere de lifestyle ce izvorăște din subconștient

Harling Ross explică, într-un articol publicat pe ManRepeller, că secretul trendului menocore e simplitatea sa: ”E vorba de un tip de coolness pe care nu-l conștientizezi, nu e o alegere pe care o faci voit, cu un scop. Imaginează-ți o femeie de cincizeci și ceva de ani, căreia nu-i pasă ce crede lumea și vrea doar să se simtă foarte bine în hainele pe care alege să le poarte.” De-aia nu trebuie confundat trendul menocore cu normcore-ul, minimalismul sau stilul cromatic. Menocore nu-ți cere să adopți un stil nou, să hotărăști rațional ce e cool sau nu, să-ți ”editezi” garderoba, păstrând doar piesele esențiale. Dimpotrivă, ce încurajează să faci ce vrei tu și să-i dai definiția care ți se potrivește ție cel mai bine.

Gândește-te la menocore ca la varianta sartorială a lui hygge, fenomenul de lifestyle danez, care ne-a spus că e ok să vrei să te simți bine și confortabil, că nu trebuie să fie totul un efort conștient. Ceea ce menocore încearcă să facă este să te facă mândră de hainele pe care de obicei nu le postezi pe social media, dar le porți în viața ta de zi cu zi.

Hygge și menocore se completează reciproc, permițându-ți să te simți confortabil și cool în același timp. Nu-ți cere să te schimbi, ci-ți spune că dacă tu vrei să porți pantalonii ăia de yoga și pălăria de paie a mamei, poți să o faci.

FOTO: Instagram – @manrepeller, James K Lowe pentru Remix

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here