Dacă vă aflați printre persoanele care, din nefericire, și-au pierdut permisul de conducere, probabil știți deja că există o cale de a-l recâștiga. Totuși, trebuie să faceți diferența dintre un permis de conducere suspendat pe o perioadă limitată, între 30 și 90 de zile și un permis anulat definitiv.

În prima situație, vă puteți interesa ce trebuie să faceți pentru examenul de redobândire a permisului, însă, în cazul în care acesta a fost anulat, întreg procesul de obținere trebuie reluat (pașii urmând prevederile legii în vigoare).

Condiții și acte necesare pentru redobândirea permisului

Dacă vi s-a suspendat permisul de conducere, ca să solicitați reducerea perioadei de suspendare trebuie să îndepliniți o serie de condiții, printre cele mai importante dintre acestea fiind și declararea „admis” la testul de cunoaștere a regulilor de circulație.

În plus, este nevoie ca înaintea producerii evenimentului soldat cu suspendarea permisului să aveți experiență în conducere de cel puțin un an și să nu mai fi beneficiat în ultimii trei ani de o reducere similară a perioadei de suspendare a permisului de conducere. De asemenea, trebuie să nu fi avut suspendat dreptul de a conduce în ultimii doi ani, anteriori datei constatării faptei.

Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să promovați testul de cunoaștere a regulilor de circulație. Ulterior, după obținerea calificativului „Admis”, va fi nevoie să vă prezentați la unitatea de poliție care v-a eliberat permisul de conducere, având următoarele documente:

 • act de identitate, în original și copie;
 • procesul-verbal, original și copie;
 • cererea de reducere a perioadei de suspendare;
 • chitanța care dovedește că ați plătit amenda, original și copie;
 • dovada că v-a fost reținut permisul de conducere;
 • dovada promovării testului de cunoaștere a regulilor de circulație.

De asemenea, există situații în care nu puteți beneficia de reducerea perioadei de suspendare:

 • la majorarea perioadei inițiale de suspendare;
 • dacă de la data ultimei suspendări a permisului de conducere, într-o perioadă de 1 an, ați cumulat 15 puncte penalizare;
 • ați fost implicat într-un accident de circulație fiind sub influența alcoolului ( sub 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat), fapta nefiind considerată infracțiune;
 • v-a fost suspendat permisul de conducere pentru că nu ați respectat regulile de circulație la calea ferată.

Drpciv-teste.ro: locul perfect pentru pregătirea înainte de examenul de redobândire a permisului

Testul pentru verificarea cunoștințelor regulilor de circulație îl puteți susține oricând, săptămânal, fără să vă coste vreo taxă. Pentru susținerea testului trebuie să vă prezentați la sediul de poliție unde s-a eliberat permisul cu dovada de conducere și cartea de identitate.

Va fi nevoie să completați un chestionar de tipul celui pe care l-ați avut și la proba teoretică pentru obținerea inițială a permisului de conducere. Pentru redobândire permis, 13 din 15 întrebări ale chestionarului trebuie să fie rezolvate corect.

Deși poate părea un test foarte ușor, mulți șoferi aflați în această situație nu reușesc să întrunească numărul necesar de răspunsuri corect. Majoritatea nu se pregătesc deloc și se prezintă la examen contând pe informațiile pe care le dețin. Totuși, șoferii nu se întâlnesc tot timpul cu toate situațiile și multe din regulile de circulație pot fi uitate.

Dacă vreți să treceți fără probleme de test, cel mai bine ar fi să vă consolidați și reamintiți regulile de circulație pe site-ul drpciv-teste.ro. Platforma pune la dispoziție chestionare online drpciv, cu indicații și explicații, dar și un mediu care simulează exact atmosfera de la examen.

De asemenea, vă puteți crea un cont de utilizator pentru a vă înregistra progresul și a vă asigura de toată parcurgerea materiei necesare pentru redobândirea permisului. Interfața site-ului drpciv-teste.ro este foarte simplă, fiind ușor de accesat indiferent de pe ce dispozitiv vă conectați, laptop, calculator sau smartphone.

Toate testele puse la dispoziție pe drpciv-teste.ro sunt verificate atent și cuprind întrebări care cu siguranță vor fi întâlnite la examen. Mult succes!

 

 

Sursă foto: Shutterstock

3 COMENTARII

  • Informandu-ma, va pot spune eu ca cele 30 de zile iau in calcul de la data depunerii permisului (avand dovada pt asta) iar examenul si dosarul se pot depune pe toata perioada de suspendare, inceoand cu prima zi in care sunteti pieton.
   rog moderatorii sa ma contrazica, daca gresesc cu ceva (asa invatam).

   o zi buna

 1. buna ziua,
  Ati specificat in articol: „Ulterior, după obținerea calificativului „Admis”, va fi nevoie să vă prezentați la unitatea de poliție care v-a eliberat permisul de conducere, având următoarele documente”
  Intrebarea mea este: actele le depunem la unitatea care a eliberat permisul sau la unitatea care l-a retinut?

  daca va trebui sa depunem actele necesare reducerii perioadei la unitatea pe raza careia s-a retinut permisul,
  iar aceasta este mai departe de zona de domiciliu, se pot trimite prin curier sau pe mail?
  Mutumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here