Bateria auto este un dispozitiv de stocare cu plumb-acid, care produce și oferă curent electric, ajutând astfel mașina să pornească de pe loc. Aceasta, ca orice alt lucru, nu are o durată de viață nelimitată. Atât factorii naturali, cât și o îngrijire precară, contribuie la deteriorarea ei, fapt ce rezultă în oprirea brusca a motorului în mijlocul intersecției, pornirea greoaie de pe loc sau funcționarea incorectă a radioului, sistemului de aer condiționat și a altor consumatori electrici.

Rolul unei baterii auto

Întâlnită și sub numele de acumulator auto, aceasta are rolul de a stoca energie electrică astfel încât să ajute motorul tehnic al mașinii să pornească. De asemenea, alimentează și consumatorii electrici din interior atunci când motorul este oprit – instalația de iluminare și semnalizare, instalația de climatizare, radioul etc.

Alte funcții pe care le îndeplinește o baterie de mașină:

  • Alimentează demarorul (electromotorul) în faza de pornire;
  • Filtrează oscilațiile de tensiune din sistemul electric;
  • Alimentează sistemele electronice active permanent (ex. alarmele).

Indicatori care anunță că acumulatorii auto trebuie schimbați

În primul rând, bateria mașinii trebuie schimbată după ce și-a depășit termenul recomandat de producător. De regulă, acesta este de 4-5 ani, însă tot mai mulți conducători auto nu țin cont de acest aspect și forțează mașina. După perioada recomandată, bateria nu mai are aceeași putere și pot apărea probleme serioase.

În al doilea rând, folosirea incorectă a mașinii și îngrijirea precară a bateriei pot diminua semnificativ durata ei de viață. Pentru a elimina neplăcerile cauzate de o baterie defectă, este important să se urmărească următorii indicatori:

  • Martorul luminos din bord rămâne aprins chiar și după pornirea autovehiculului;
  • Mașina nu pornește de la primul contact sau pornește cu dificultate;
  • Bateria se descarcă extrem de repede, deși a fost încărcată de la redresor;
  • Bateria este umflată;
  • Se simte un puternic miros de sulf, semn că bateria prezintă fisuri;
  • Este scăzut nivelul electrolitului din acumulatorul auto.

Schimbarea unei baterii auto

De regulă, schimbarea bateriei auto trebuie lăsată în seama specialiștilor. Dacă aceasta nu se efectuează corect, acidul din carcasă poate provoca arsuri și alte probleme de sănătate. De asemenea, înlocuirea pe cont propriu a acumulatorului face ca proprietarul acestuia să nu beneficieze de garanție, înlocuirea într-un service fiind astfel mult mai potrivită.

Pentru a schimba bateria este nevoie de un clichet, un prelungitor, o tubulară de 10 mm și o tubulară de 13 mm.

Prima dată se va demonta bateria defectă. Se va scoate capacul carcasei și protecția laterală, cu ajutorul clichetului și a tubularei de 10 mm se vor slăbi cele două șuruburi care prind bornele, apoi se vor deconecta cablurile. Este important să se desfacă borna negativă prima dată, apoi cea pozitivă – pentru a nu se produce un scurt-circuit.

După ce se slăbește și șurubul de jos, are loc montarea noii baterii. Înainte însă de a o pune, trebuie să se verifice dacă fundul carcasei este murdar, iar dacă este, atunci să se curățe cu soluție specială. Noua baterie auto va fi fixată apoi cu ajutorul șurubului de jos, vor fi repuse cablurile la borne (cea negativă prima) și se vor strânge și restul șuruburilor. La final va fi montat capacul lateral, se va porni motorul și se va verifica cu ajutorul unui voltmetru dacă tensiunea are o valoare cuprinsă între 13,8 și 14,4 volți, pentru ca mai apoi să fie montat și capacul carcasei.

Neobat – gamă variată de baterii auto ieftine

Neobat pune la dispoziție clienților o gamă variată de baterii auto la un raport calitate-preț excelent, marca Bosch, Varta, Exide, Rombat și Banner. Seriozitatea producătorilor este reflectată de lunga lor existență pe piață și de faptul că produsele pe care le oferă sunt în topul preferințelor conducătorilor auto.

Achiziționarea unei baterii este un proces complex, ce necesită o atenție aparte. Neobat știe că eficiența și timpul sunt importante pentru cumpărători, de aceea oferă servicii complete de înlocuire a bateriilor de mașini. Astfel, aceștia beneficiază de consiliere de specialitate în ceea ce privește identificarea bateriei în funcție de dotarea originală, capacitatea cilindrică a motorului, combustibilul utilizat, existența consumatorilor suplimentari și suma de bani alocată.

Livrarea bateriei potrivite se efectuează rapid, clientul putând beneficia, la cerere, de verificarea instalației electrice cu ajutorul unui tester autorizat, precum și de montaj. În plus, prețul unei baterii auto este accesibil, variind în funcție de model și producător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here