Conform ultimelor studii din 2017, deficitul de Siliciu face ca sinteză de colagen să fie mai dificilă. Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog Clinica Medicum, îți spune tot ceea ce trebuie să știi despre cauzele care duc la apariția vergeturilor, precum și despre soluțiile de ultimă generație.

Am introdus Siliciul în tratamentul vergeturilor și nu numai. Pentru eficacitate maximă, Siliciul nu se administrează singur, ci în combinație cu terapii complexe ca radiofrecvență ablativă, laser, acid hialuronic sau vitamine.

Vergeturile sunt rupturi în țesutul elastic și colagenul din dermul profund. Ele se „văd” prin transparența pielii și, dacă sfâșierea este mare, le putem și simti.

Apariția lor este determinată genetic și hormonal. Pe zonele pe care sunt mai mulți receptori, de obicei trunchi și flancuri, pielea se fragilizează și devine ușor de deșirat. În acele momente, tot ceea ce trage de piele – ca variații de greutate corporală, expansiune bruscă a mușchilor, creștere rapidă, frecara cu haine strâmte sau purtarea de greutăți – poate determina apariția sau creșterea vergeturilor.

Astfel, explicăm apariția vergeturilor la pubertate, după contraceptive, sarcină, alăptare, tratamente hormonale etc.

apariția vergeturilor
Dr. Viviana Iordache

O atenție deosebită trebuie acordată băieților. În cazul în care prezintă brusc vergeturi, trebuie să facă un consult dermatologic și endocrinologic. Se mai întâmplă la cei care doresc să-și crească repede masa musculară și își administrează testosteron sau suplimente cu testosteron ascuns în combinații de vitamine și proteine.

Vergeturile se pot trata, unele pot fi „șterse” 100%

Tratamentul este destul de dificil și de durată. Din experiență mea, tratamentul optim este în funcție de tipul vergeturii.

Vergeturile crude (noi), roșii sau roșu-vineții sunt candidate la laserul Dye. Acesta focalizează în roșu; mai tratăm cu el formațiunile vasculare, venectaziile, acneea inflamatorie și cicatricile. Sunt posibile mai multe ședințe de tratament, lunar, atâta timp cât vergetura este încă roșiatică. Îmbunătățirile pe colagen sunt bune, existând cazuri în care acest tratament este suficient. Au fost realizate studii în care s-au luat biopsii înainte și după tratament, care au arătat că aparatul poate stimula producția de colagen și în vergeturile albe, dar în clinică noastră, folosim laserul Dye doar pe vergetura roșie. Roșu înseamnă încă lupta colagenului pentru cicatrizare.

Vergeturile albe, dacă au fost albe de la început, înseamnă genetic o piele fragilă. Momentul de apariție este hotărât hormonal și traumatic, dar acestea sunt cazuri mai dificile. Vergeturile albe se tratează cu radiofrecvență ablativă. Ședințele sunt puțin mai dure, pielea se înroșește pentru câteva zile, unii pacienți putând face și cojite. Aici protocolul de lucru este standard, 4 ședințe la minimum 3 săptămâni. Rezultatele maxime sunt la 6-12 luni de la tratament. După acest tratament, se poate obține o reducere a vergeturilor până la 80%, după unele studii, dar noi am avut și cazuri cu 100%.

O altă soluție este reprezentată de o combinație de radiofrecvență ablativă cu injectare de Siliciu, acid hialuronic și aminoacizi, ingrediente care să aducă și materia prima necesară sintezei de colagen. Rezultate mai slabe obțin vegetarienii și cei care mănâncă hrană hormonizată tip fast-food și mezeluri, cei care iau suplimente cu testosteron sau cei care au variații de greutate corporală și care traumatizeaza pielea.

Metodele de tratament nu sunt invazive, dar, după tratament, expunerea la soare este interzisă cel puțin o lună.

De reținut! Vergeturile nu se refac pe același loc. Pot apărea unele noi chiar pe zonele tratate anterior.

Textul a fost redactat de dr. Viviana Iordache, medic dermatolog Clinica Medicum.

Foto: Imaxtree

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here