Sau de ce toate limitările pe care le întâmpini când te muți cu chirie sunt, uneori, binevenite.

Artistul american Phil Hansen vorbește, într-una dintre conferințele TED, despre faptul că, de multe ori, constrângerile sunt motorul care pune în funcțiune creativitatea. Nu este primul care vine cu o asemenea idee: lui Orson Welles îi aparține afirmația: “Inamicul artei este absența oricăror îngrădiri”.

Decoratorii tratează amenajarea apartamentelor închiriate ca pe un subiect separat. Nu-i prea greu de ghicit de ce, când știm cu toții că unele lucrări de îmbunătățire a locuinței ies din calcul atunci când stăm cu chirie. Nu poți zugrăvi în culoarea dorită, fără acordul proprietarului, va trebui să faci loc mobilierului nou printre piesele vechi, nu poți modifica pereții și lista poate continua.

Dincolo de toate acestea, probabil că nu vei dori nici să investești foarte mult într-un spațiu pe care nu îl poți numi al tău. Cum faci ca noua locuință să devină acasă și să îți reflecte personalitatea, printre toate constrângerile și cu un buget care nu îți ia totul din buzunar? Iată ce recomandări au designerii de interior:

  1. Folosește oportunitatea pentru un test de creativitate

Nu întâmplător am vorbit despre limite și modul în care ne stimulează creativitatea:  un decor imperfect poate deveni chic, cu puțină imaginație. Printre elementele care ar putea ajuta în acest sens se numără: lămpile, draperiile, jaluzelele, pernele decorative, tablourile și plantele ornamentale.

  1. Nimic nu transformă mai mult un spațiu decât vopseaua proaspătă

Dacă apartamentul nu a fost zugrăvit recent de către proprietari, le poți cere permisiunea să te ocupi chiar tu de acest aspect. Întreabă și dacă poți folosi o culoare pe placul tău, cu toate că albul rămâne prima opțiune, pentru că mărește vizual spațiul și te lasă să te joci cu culorile în altă parte: atunci când alegi draperii sau covoare noi.

  1. La fel de importantă este lumina

Nu pierdea vremea căutând lămpi de tavan, mai ales că este posibil să nu îți fie permis să le schimbi pe cele vechi. Cea mai bună alegere pentru un apartament închiriat o reprezintă lămpile de podea și veiozele, unele dintre cele mai spectaculoase corpuri de iluminat. În cazul lămpilor de podea, caută modelele de dimensiuni mari, flexibile, pe care le poți orienta spre orice colț al camerei.

  1. Înlocuiește covoarele cu carpete

Dacă nu îți sunt pe plac covoarele pe care le-ai găsit aici sau dacă preferi să le ții la păstrare, poți întinde pe podea carpete noi, care nu numai că te costă mai puțin, dar arată de multe ori mai bine, sunt mai ușor de curățat și pot fi transportate ușor spre o nouă adresă, în cazul în care plănuiești să te muți din nou.

  1. Nu investi în prea multe electrocasnice mari

O mașină de spălat sau o plită nouă ți-ar putea fi utile, însă cu excepția câtorva alegeri, este de preferat să utilizezi aparate electrocasnice care nu ocupă mult spațiu și pe care le poți lua oricând cu tine. Un exemplu poate fi un astfel de mixer, care, în ciuda dimensiunilor reduse, este foarte puternic și te poate ajuta să prepari rapid diverse rețete.

  1. Alege câteva piese de mobilier care schimbă decorul

Cel mai probabil, vei fi nevoită să strecori piesele noi printre cele vechi. Asta înseamnă, pe de o parte, că va trebui să ții cont de stilul deja existent în apartament, dar și că propriile alegeri trebuie să poată fi recunoscute ca fiind ale tale.

În ce poți investi? O măsuță de cafea, o pereche de fotolii, rafturi suspendate și  corpuri cu sertare. Dacă designul apartamentului are un aer vechi, te poți orienta spre mobilierul recondiționat, iar dacă pereții sunt reci și goi, nu uita să instalezi câteva tablouri.

Ce trebuie să mai știi? Că plantele în număr mare fac minuni, împrospătează, aduc lumină și culoare în orice spațiu, tendințele actuale mergând spre plantele aeriene, care se dezvoltă într-un terariu.

 

Surse foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Beko

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here