Orice persoană are pe corp între 30 și 60 de alunițe, iar în majoritatea cazurilor acestea sunt inofensive. Unele apar încă de la naștere, pe altele le căpătăm de-a lungul vieții, de la soare sau de la unele cicatrici.

Însă, uneori, pot apărea unele mutații la nivelul unei alunițe, care poate fi primul semn al unui cancer de piele. Descoperit la timp, cancerul de piele poate fi tratat cu succes, non-invaziv, fără să se răspândească în organism.

De aceea, este extrem de important să știm să recunoaștem semnele care ne indică faptul că o aluniță a început să evolueze. Atunci când începi să observi anumite modificări ale unei alunițe, este timpul să te programezi la un consult într-o astfel de clinică de dermatologie, unde vei fi tratată cu respect și grijă, iar medicii au suficientă experiență pentru a-ți pune un diagnostic corect și a-ți recomanda tratamentul potrivit pentru tine.

Acestea fiind spuse, iată care sunt cele 5 semne ABCDE (Asimetria, Borders – margini, Culoare, Diametru, Evoluție) că o aluniță ar putea fi cancerigenă:

Asimetria. Dacă ar fi să trasezi o linie imaginară prin mijlocul aluniței tale, ai observa că cele două jumătăți nu sunt identice. Acesta este primul semn că alunița a început să își modifice forma și că începe să se extindă sau să evolueze. În mod normal, alunițele au margini bine delimitate, au o formă bine definită, care nu ar trebui să se modifice în timp.

De exemplu, un înotător australian medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, Mark Horton, a fost diagnosticat cu cancer de piele după ce un fan a observat, într-o imagine la TV, că o aluniță pe care sportivul o avea pe piept își modificase forma și i-a lăsat un mesaj. Horton i-a mulțumit public celui care a semnalat această problemă și a declarat că boala a fost descoperită în stadiul incipient, așa că s-a tratat cu succes.

Marginile. O aluniță cu margini neregulate sau nedefinite poate fi un alt indicator al unui cancer de piele. Marginile unei alunițe canceroase pot fi ușor zimțate.

Culoarea. O aluniță canceroasă își va schimba culoarea în timp și poate deveni fie de o nuanță mai închisă, fie mai deschisă. Orice modificare a culorii aluniței trebuie semnalată medicului dermatolog. Nu orice schimbare a culorii alunițelor înseamnă automat că aceasta este canceroasă, însă este recomandat să nu aștepți și să mergi imediat la un control.

Diametrul. Alunițele de dimensiuni mai mari decât guma de șters a unui creion trebuie ținute sub control. Uneori, medicii dermatologi recomandă scoaterea cu laserul a acestor alunițe, tocmai pentru a preveni probleme ulterioare. Dacă observi că o aluniță a început să crească sau să se extindă, nu amâna controlul dermatologic.

Evoluția. Alunițele care îți dau senzații de mâncărime, încep să sângereze, cresc, își schimbă culoarea sau au porțiuni elevate pe suprafața lor trebuie examinate imediat de un specialist. Orice evoluție sau modificare care are loc la nivelul unei alunițe poate fi un semn timpuriu al instalării cancerului de piele.

Majoritatea cancerelor de piele, peste 90%, sunt cauzate de expunerea prelungită la soare, fără protecție împotriva razelor UV. Datele oficiale arată că incidența melanomului a crescut de peste două ori, în ultimii 30 de ani, în Europa, iar în România, incidența cancerului de piele a crescut, în ultimii 25 de ani, de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Sergieiev

(P) Articol realizat împreună cu Cmmb

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here