Fiecare dintre noi are cel puțin o prietenă a cărui păr arată mereu ca și cum tocmai ar fi ieșit de la coafor. Fără fire electrizate, vârfuri despicate și cu un aspect sănătos. Nu poți să nu te întrebi dacă se trezește în fiecare dimineață cu o oră mai devreme, pentru a-și aranja părul. Iar pe lângă aprecierea sau mica doză de invidie, cu siguranță există dorința ca părul tău să arate la fel de bine mereu. Câteva reguli și puțină disciplină te pot ajuta să ai un păr frumos, chiar și în timpul sezonului rece.

Acordă atenție aranjării părului

Iarna este mult mai greu să ai un păr perfect aranjat, ce atrage privirile admirative ale celor din jur. O problemă frecventă sunt firele electrizate, care se datorează fie aerului uscat de la interior, fie umidității crescute sau frigului de afară. Astfel, vei fi tentată să petreci mai mult timp în fața oglinzii. În cazul în care preferi părul întins, cel mai probabil vei folosi mai des placa de îndreptat părul. Acest lucru nu este o problemă atâta timp cât folosești o placă de păr profesională, care are funcții speciale de protecție. Noile modele dețin programe atât împotriva umidității, cât și de prevenire a vârfurilor despicate, sau tratamente cu cheratină. Același lucru se aplică în cazul altor aparate destinate coafatului. În caz contrar, părul tău se va deteriora în timp, pierzându-și frumusețea naturală.

Alege produsele de îngrijire potrivite

Produsele de îngrijire pe care le folosești sunt un alt detaliu important, ce determină aspectul părului tău. Este esențial să folosești produse specifice tipului tău de păr și nevoilor sale. De exemplu, hidratarea este foarte importantă în această perioadă. Dacă începi să observi apariția vârfurilor despicate, sau a firelor electrizate, folosește mai mult balsam și aplică mai des tratamente pentru această problemă. Optează pentru măștile cu efect reparator, preferabil cu un conținut ridicat de ingrediente naturale. De asemenea, evită să aplici prea mult fixativ și folosește soluții pentru protejarea firului de păr înainte de a-l aranja.

Fii atentă la nutrienții necesari

Un păr frumos este în primul rând un păr sănătos. Iar dacă lucrurile nu stau chiar așa, este timpul să faci anumite schimbări în alimentație. Rezultatele vor fi de durată și vor putea fi observate în scurt timp. Părul tău are nevoie de următorii nutrienți:

 • părul este alcătuit din cheratină, un anumit tip de proteină, astfel că nu este de mirare că are nevoie de proteine pentru a fi sănătos. O dietă săracă în proteine va avea ca rezultat creșterea înceată, lipsa de vitalitate și căderea părului. Include în dietă carnea de curcan, de pui, peștele și ouăle.
 • fierul este un mineral important, în lipsa căruia apare anemia. Acest lucru afectează creșterea și sănătatea părului. Alimentele bogate în fier sunt carnea roșie, peștele, lintea, spanacul sau broccoli.
 • vitamina C ajută la absorbția fierului în organism și facilitează producția de colagen, care întărește firele de păr. Surse importante de vitamina C sunt afinele, citricele, broccoli, căpșunele, măceșele sau cartofii dulci.
 • omega 3 sunt acizi grași esențiali care însă nu sunt produși de organismul nostru. Ei ajută hidratarea scalpului și a părului și se găsesc în peștele gras precum somonul, heringul, sardinele, în avocado sau semințele de dovleac.
 • vitamina A este necesară pentru producerea sebumului, o substanță de la nivelul scalpului care hidratează părul în mod natural. Lipsa acestuia va avea ca rezultat un păr uscat. Vitamina A se găsește în fructele și legumele de culoare galbenă sau portocalie.

Alți nutrienți importanți sunt zincul și seleniul, care se găsesc în carnea de vită, cereale și ouă.

Aplică trucuri simple, dar eficiente

Nu ignora sfaturile aparent banale, oferite în special de persoanele mai în vârstă. Uneori micile trucuri pot aduce rezultate mai vizibile decât produsele scumpe de îngrijire. Uite câteva exemple care funcționează:

 • pentru a obține strălucire, evită spălarea părului cu apă fierbinte și clătește-l la final cu apă rece.
 • tot pentru un păr strălucitor, adaugă puțin oțet în apa cu care îl limpezești.
 • aplicarea tratamentelor cu petrol vor ajuta la menținerea hidratării părului. Petrolul formează o barieră protectoare la suprafața firului de păr, conferindu-i în același timp strălucire.
 • încearcă să dormi pe fețe de pernă din mătase. Acest material reduce ruperea, uscarea și despicarea firelor de păr.
 • încearcă să nu-ți mai treci foarte des mâna prin păr. Pe lângă faptul că se va murdări mult mai repede, va avea tendința de a se electriza mai ușor.
 • nu te spăla pe păr mai des de 2-3 ori pe săptămână. Acest obicei duce la deteriorarea și îngrășarea mai rapidă a părului.

Renunță la comoditate

Dacă îți dorești un păr frumos, care să atragă priviri admirative, trebuie să fii dispusă să renunți din când în când la comoditate. Deși o jumătate de oră de somn în plus poate avea o importanță crucială în unele dimineți, nu este o atitudine de dorit pentru un păr mereu frumos. În acest timp ai putea să-ți speli și să-și aranjezi rapid părul, într-un mod natural. Sau ai putea alege o coafură mai complicată, cu coc sau diferite împletituri. Ceea ce este important e să conștientizezi că nu poți obține nimic fără un minimum de implicare și efort. Iar toate femeile care sunt posesoare ale unei podoabe capilare de invidiat, dedică acesteia o parte din timpul lor.

Prin urmare, fă alegerile cele mai potrivite pentru tine din lista de sugestii de mai sus, însă nu încălca regulile principale. Părul tău va fi mai fericit și mai frumos ca niciodată.

 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Philips

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here