Industria globală a tehnologiei este îngrijorată de penuria de talente în domenii precum știința, ingineria și matematica. Oare adăugarea artei în această ecuație ar putea schimba lucrurile, făcând domeniul tehnic mai atrăgător și dând un avantaj în plus noii generații de experți tech?

Asta crede Jony Ive, chief designer officer la Apple, și tocmai din acest motiv luna asta a preluat un nou rol, acela de cancelar al London Royal College of Art. Onoranta poziție demonstrează dorința celebrului colegiu de a-și îmbogăți și mai mult programul post-absolvire. ”Mă bucur enorm că relația mea cu RCA se formalizează astfel. Mulți dintre artiștii și designerii pe care-i admir au fost profund influențați de acest colegiu”, a spus Ive în cadrul unei conferințe de presă. ”Echipa noastră de design include mulți foști elevi RCA, care se ghidează după valorile fundamentale ale colegiului. Abia aștept să-i sfătuiesc pe studenți, sper ca experiența mea să le fie de ajutor în ceea ce fac.”

De ce arta?

”E simplu. Designul artistic va face tehnologia mai bună – mai acceptată, mai relevantă nevoilor umane și mult mai dorită și folositoare”, spune Rama Gherawo, director al Helen Hamlyn Centre for Design și parte din echipa de Inclusive Design a RCA, în cadrul unui interviu pentru TechRadar. ”De la mașinile care se conduc singure la inteligența artificială, realitatea virtuală și realitatea augumentată, designul artistic poate ajuta noile tehnologii să fie acceptate mai ușor și cu mai mult entuziasm.” Modelele de design create de Ive, mereu cu un puternic focus pe minimalism artistic, se potrivesc ca o mănușă filosofiei RCA, care furnizează artă și expertiză în materie de design industriei tehnologice de mai bine de zece ani.

Precedentele colaborări ale acestora au inclus un proiect de opt săptămâni, realizat în parteneriat cu BlackBerry, care a explorat modurile în care tehnologia digitală poate susține grupurile culturale. Au fost folosite platforme online și tehnologie pentru a ajuta comunitățile să înregistreze și împărtășească muzică, povești și idei, dându-le o voce și conectându-i în moduri noi.

RCA s-a parteneriat și cu Intel pentru a găzdui un tehnolog-rezident – un rol care le face cunoștință specialiștilor non-tehnici cu… tehnologia. ”Job-ul” face parte din laboratorul de mecatronică din cadrul School of Design, unde Intel îi pune la dispoziție studentului câștigător echipamente de sudare și testare precum bordurile Arduino, la care altfel nu ar avea acces.

Colegiul plănuiește să mai facă astfel de colaborări în viitor și crede că ”adevărata schimbare și adevăratele rezolvări ale celor mai presante probleme ale omenirii se fac doar atunci când oamenii de știință, inginerii, artiștii, designerii, scriitorii și istoricii lucrează împreună.”

FOTO: PR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here