„Sound of Light” este proiectul demarat de Huawei, prin intermediul căruia liderul în tehnologie ne-a propus să ascultăm lumina.

Pentru prima oară în istorie, specialiști din industria tech s-au întâlnit cu experți din domeniul artei  (fotografie și muzică) pentru a da naștere unui experiment de-a dreptul fascinant. Totul a plecat de la ideea Huawei, aceea de la transforma luminile Aurorei Boreale în simfonie cu ajutorul unui sistem personalizat bazat pe inteligența artificială încorporată în cel mai puternic smartphone al brandului, Mate 20 Pro. 

„Sound of Light”, așa cum a fost denumit proiectul, nu este numai un concert simfonic, ci și un test nemaivăzut al modului prin care oamenii pot folosi inteligența artificială pentru a converti imagini în note muzicale.

În cadrul acestuia, echipa artistică a avut misiunea de a capta luminile spectaculoase care apar deasupra Norvegiei, dar și de a crea un sistem personalizat bazat pe inteligența artificială, compatibil cu Huawei Mate 20 Pro, care să recunoască și să analizeze caracteristicile luminilor și să le convertească apoi în secvențe muzicale. Provocarea finală a fost să creeze o experiență multisenzorială, care să juxtapună inovațiile din domeniul inteligenței artificiale cu un limbaj produs de Aurora Boreală, nemaivăzut și nemaiauzit.

De la inteligență artificială la o operă de artă

Cum a început totul? Ei bine, pe parcursul mai multor luni, pe câmpurile Tromsø din Norvegia, fotograful Kjetil Skogli a fotografiat și înregistrat mai multe tipuri de Aurore Boreale. Ulterior, imaginile captate au fost trimise la studioul de înregistrări, acolo unde compozitorul Mark Sayfritz a lucrat cu sistemul personalizat de inteligență artificială. Odată ce secvențele muzicale au fost compuse, James Shearman, unul dintre cei mai buni dirijori și compozitori din lume, le-a asamblat într-o interpretare personală, pentru a da naștere operei „Sound of Light”, care, mai târziu, a fost pusă în scenă în celebra sală de concerte Brahms din Viena.

„Introducerea inteligenței artificiale în muzica pe care am creat-o a dat naștere unei game largi de posibilități creative. Analiza Aurorei Boreale de către un sistem bazat pe inteligența artificială, capabil să identifice lucruri precum culoarea, dimensiunea, forma și viteza, va putea genera de acum înainte variații ale expresiilor mele muzicale”, a declarat compozitorul Mark Sayfritz.

În mod normal, toate elementele muzicale generate ar fi trebuit să utilizeze computere de mare performanță pentru faza de prelucrare înainte de concertul live. Dar cu ajutorul sistemului personalizat de inteligență artificială, echipa a reușit să transforme smartphone-ul Huawei Mate 20 Pro într-un calculator de generație viitoare. În timpul concertului live, datele convertite au fost transmise prin Huawei Mate 20 Pro la sintetizatoare conectate, creând, astfel, accente muzicale speciale în timpul spectacolului. Tehnologia avansată și bateria puternică au contribuit la performanța smartphone-ului, fiind atuuri esențiale pentru a susține un concert live. 

„Inteligența artificială a fost de mult timp o prioritate în eforturile de cercetare și dezvoltare ale Huawei. Ca multe tehnologii importante din viața noastră, inteligența artificială ne permite să ne depășim limitele, făcând posibile lucruri pe care nu credeam că le vom realiza vreodată. Iar “Sound of Light” surprinde cu exactitate această idee”, a spus și Peter Gauden, Global Senior Product Marketing Manager, Huawei CBG. 

Cum se aude Aurora Boreală

Așadar, pe 28 noimbrie 2018, 300 de spectatori au devenit martorii unui concert simfonic extraordinar, care a avut loc în premieră în sala de concerte Brahms din Viena. În cadrul acestuia, au putut fi urmărite atât urmele fascinante de lumină, cât și ansamblul muzical în toată splendoarea sa. Orchestra Synchron Stage, coordonată de James Shearman, este dintre cele mai notorii la ora actuală, fiind „responsabilă” de numeroase coloane sonore din ecranizări iconice precum „Titanic”, „Avatar”, „Pirații din Caraibe” sau „Toy Story”.

Seara a debutat cu filmul care a prezentat călătoria de la cer pe scenă și a culminat cu spectacolul live, care a depășit toate așteptările.

Și, ca să vezi, cum „ar cânta” Aurora Boreală, te invităm să vizionezi și să asculți filmulețul de mai jos!


Foto & Video: Huawei Mobile România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here