DIPLOMA, festivalul dedicat absolvenților de facultăți creative, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, aduce cei mai buni artiști ai generației 2017 față în față cu profesioniștii din Arte Plastice, Arte Aplicate și Artele Scenei. Festivalul implică în toate evenimentele din program peste 35 de nume reprezentative pentru scena artistică și creativă din România.

Noi am aruncat un ochi pe selecția proiectelor din expoziția de Arte aplicate, care a fost făcută de Ana Botezatu, Andreea Macri, Andreea Sandu, Andrei Șerbescu, Corvin Cristian, Dragoș Motica, Eliza Yokina, Eugen Pănescu, Ioana Ciolacu, Matei Câlția, Mirela Bucovicean, Raymond Bobar, Sabin Dumitriu, Șerban Țigănaș, și am ales cele 5 colecții care ne-au impresionat în cea mai mare măsură. Ți le prezentăm mai jos, dar dacă vrei să-ți alegi singură preferații, mai poți merge să le vezi până pe 15 octombrie la Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei numărul 107. Expozițiile sunt deschise de luni până vineri, între orele 12-21 și sâmbătă-duminică, între orele 10-21.

Ipostazele luminării cerului, de Alexandra Sarivan

Lucrarea are la bază schimbările imaginilor celeste din timpul zilei. Trăirile și sensibilitatea autoarei față de aceste ipostaze ale cerului au determinat-o să realizeze într-o lucrare unitară în tehnica haute-lisee, cele trei ipostaze ale luminării cerului (cerul la răsăritul soarelui, cerul la miază-zi și cerul la apusul soarelui). Demersul creativ se bazează pe jocul de cald- rece, lumină și umbră,trecerea sublimă de la o culoare la altă pentru a oferi compoziție o unitate cromatică. diploma 2017 alexandra sarivan ipostazele luminarii ceruluiDespre Alexandra Sarivan

Născută în Buzău, a absolvit liceul de arte „Margareta Sterian” din Buzău, instituție în care a deprins primele noțiuni de reprezentare artistică. În cadrul liceului a studiat doi ani artă murală și doi ani arte textile. A urmat apoi studiile universitare, la departamentul Arte textile-Design textil din cadrul Universitătii Naționale de Arte din București. Natura este sursa de inspirație cel mai frecvent abordată de autoare în ultimii ani.

Eaters gonna eat, de Andreea Matei

Titlul colecţiei este inspirat din expresiile şi cuvintele melodiei „GIRL I WANT 2 EAT YOU”, interpretata de formaţia Die Antwoord şi expresia „Haters gonna hate”. La baza expresiei „Mâncătorii vor mânca în continuare”, nu stă înţelesul în sine, adică cel literar, ci interpretarea unor trăsături ale caracterului uman care sunt greu ţinute sub control. Conceptul cuprinde ideea de pierdere a valorilor umane „bune” şi exprimă incapacitatea oamenilor de a ţine sub control anumite trăsături ale caracterului, cum ar fi: lăcomia, mândria. Atitudinea transmisă de colecţie este una ludică, atât prin folosirea unei estetici hazlii prin intermediul culorilor intense şi a combinaţiei de materiale, cât şi pentru ideea de a ridiculiza anumite trăsături ale caracterului uman. Colecția cuprinde 10 ținute: 16 obiecte vestimentare (1 fustă, 3 salopete, 2 perechi pantaloni, 3 jachete, 3 rochii, 4 pulovere) și 19 accesorii (5 rucsacuri, 4 genți, 2 brâuri, 10 cagule).

eaters gonna eat andreea matei diploma 2017

eaters gonna eat andreea matei diploma 2017eaters gonna eat andreea matei diploma 2017

Despre Andreea Matei

A studiat profilul de Matematică-Informatică la Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea, iar în prezent este tânără absolventă a Facultăţii de Arte Decorative şi Design, specializarea Modă, din cadrul Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti.

Regency, de Șteff Chelaru

„Regency” este un cuvânt din limba engleză care înseamnă „regenţă”, mai exact “a conduce după bunul său plac”. Fiind o colecţie despre căpeteniile lumii, fiecare outfit redă ideile principale care au stat la baza celor mai de seama regi din cele mai importante regiuni ale lumii. Regele reprezintă apogeul competenţei şi a onoarei, fiind şi piesa de căpătâi de la jocul de șah, a cărei pierdere aduce înfrângerea jucătorului.
“Regency” este o colecție ce îmbină elemente în antiteză pentru producerea unui efect deosebit atât conceptual, cât și vizual. Este compusă din opt outfit-uri care nu fac altceva decât să pună în evidență elemente specifice fiecărui rege. Din punctul de vedere al sortimentului vestimentar, colecția cuprinde două blănuri, două paltoane, o vestă din blană, cinci perechi de pantaloni de diferite modele, două rochii, o fustă lungă, patru bluze, un hanorac, și accesorii de cap.

Şteff Chelaru regency diploma 2017Şteff Chelaru regency diploma 2017Şteff Chelaru regency diploma 2017

Despre Șteff Chelaru

Este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, masterandă, bursieră şi voluntar (Centrul Comunitar Generaţii) în cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României (Tinere Talente 2016 şi Tinere Talente 2017). Este câştigătoarea Marelui Premiu al concursului #fashionFANatic2017 cu cea de-a doua colecţie personală, „REGENCY”, şi a concursului “Artele spetacolului şi arte vizuale” cu proiectul „Tradiţie”, Proiect UE 2017.

Culture Fetishism, de Nadejda Iacubina

Colecția presupune transpunerea în vestimentație a elementelor cu inspirație multiculturală. Inspirația pentru acest proiect a pornit de la un exercițiu de imaginație, de genul întoarcerii în timp până la începutul secolului XX, pentru a-l cunoaște pe Albert Khan, un bancher francez bogat, dar și fotograf, ce a călătorit prin lume realizând fotografii documentare despre diferite grupuri etnice. Alături de acesta, designerul a pornit într-o călătorie în jurul lumii, unde s-a deghizat în personaje din fiecare cultură vizitată. A creat un ”jurnal de călătorie”, având de fiecare dată bagaje. Fenomenul călătoriei și tot ceea ce implică aceasta constituie firul roșu al acestui proiect. Cromatica și volumetria colecției a fos inspirată de estetica și arta lui Christo Vladimirov Javacheff și Jeanne-Claude.

culture fetishism nadejda iacubina diploma 2017

culture fetishism nadejda iacubina diploma 2017culture fetishism nadejda iacubina diploma 2017

Despre Nadejda Iacubina

A urmat cursurile de licență și masterat la specializarea Modă-Design vestimentar, din cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca. Pe durata studiilor a fost plecată cu bursă în Spania și Italia. A expus lucrări în cadrul a două expoziții din Milano, Palazzo Morando și San Carpoforo.

Casa Micescu BIBLIOHUB – Biblioteca viitorului, de Bianca Andreea Alice Rada

Cum va arăta biblioteca viitorului? Bianca ne oferă un posibil răspuns, conceptul Bibliohub-ului bazându-se pe trei idei principale: revitalizare (restaurarea în spirit a zonei de bibliotecă parter), inserție (integrarea unor elemente contemporane) și instalație (introducerea unui element nou indepedent). Scopul principal al proiectului este să încerce să restabilească relaţia directă prin întâlnire, comunicare, aprofundare şi, în final, regăsirea de sine– spaţiul de carte să redevină un pivot socio-cultural important.

Bianca Andreea Alice Rada bibliohub diploma 2017

Despre Bianca Andreea Alice Rada

A urmat cursurile Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, din București, iar anul acesta a absolvit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, specializarea Arhitectură de Interior. Fiind o persoană dinamică, s-a implicat în numeroase proiecte de voluntariat în domeniul arhitecturii, cel mai important fiind EFdeN, prototipul ce a reprezentat România la competiția internațională Solar Decathlon. Biancăi ii place poezia, caută inspirație în călătorii și face totul cu pasiune și sensibilitate cand vine vorba de arhitectură de interior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here