Cu toții avem listele noastre proprii și personale de cărți care ne-au schimbat viața – romanele sau volumele de poezii sau biografiile care ne-au format și ne-au făcut să gândim un pic mai altfel, un pic mai profund. Cărțile ne pot ajuta să creștem, ne pot face cunoștință cu lumi noi, ne pot ajuta să vedem lumea prin ochii altcuiva. Ne pot face să plângem și ne pot aduce un zâmbet pe buze în cele mai întunecate și dificile momente. Cărțile ne pot inspira să ne construim vieți noi și ne pot aduce aminte de unde am venit. O carte îți poate schimba viața instant, deschizându-ți ochii către o nouă experiență sau un nou mod de gândire, sau schimbarea poate avea loc încet, gradual. Iată lista noastră de opt cărți pe care orice femeie ar trebui să le citească măcar o dată. Aceste volume te vor șoca, îți vor pune rotițele creierului în mișcare și îți vor umple inima de emoții.

Sapiens, de Yuval Noah Harari

Sapiens, de Yuval Noah Harari scurta istorie a omenirii

Publicat inițial în Israel în 2011, volumul Sapiens a devenit bestseller internațional, fiind tradus în peste patruzeci de limbi. Barack Obama, Bill Gates și Mark Zuckerberg îl recomandă pentru că abordează cele mai mari probleme ale istoriei și lumii moderne, oferindu-ți ocazia de a reconsidera totul: de la supraviețuirea lui Homo Sapiens până la fascinanta chestiune a modului în care societatea noastră se organizează prin ficțiuni.

Trezirea, de Kate Chopin

kate chopin trezirea

E un roman clasic, care a început să însemne tot mai mult pentru mine pe măsură ce am înaintat în vârstă. Povestea Ednei Pontellier, care iese dintr-un mariaj sufocant, plin de constrângeri și interdicții, m-a învățat cât de mult contează rebeliunea și de ce nu trebuie să accepți plictiseala, supunerea și înfrânarea, ci să faci tot posibilul de a scăpa din colivie.

Dumnezeul lucrurilor mărunte, de Arundhati Roy

dumnezeul lucrurilor marunte arundhati roy

E un roman înduioșător despre inocența invincibilă a copiilor, despre modurile cum viața se poate schimba instantaneu, luând forme noi, dificil de digerat. O să-ți placă și felul cum e scrisă, povestea dându-ți continuu o senzație stranie de presimțiri, de inevitabil. Cu toate acestea, nimic nu te va pregăti pentru ceea ce ți se va dezvălui în final.

Anul gândirii magice, de Joan Didion

Anul gândirii magice, de Joan Didion

E o carte esențială despre singurătate și suferință, despre cum lupți cu cei mai cumpliți demoni, cei care te împresoară atunci când pierzi o persoană iubită. Joan Didion descrie cu o precizie aproape medicală anul pe care l-a trăit după moartea soțului ei, cum a învățat să trăiască din nou de ua singură, într-o echilibristică emoționantă printre amintiri și ceea ce trezesc ele. Îți va arăta o față nouă a durerii, dar și moduri noi de a-i supraviețui.

Arta de a cere, de Amanda Palmer

arta de a cere amanda palmer

Jumătate biografie, jumătate manifest, Arta de a cere este un ghid menit să te ajute să înveți să ceri ajutorul, dar și un reminder că lucrul ăsta nu înseamnă că ești o persoană slabă. Elizabeth Gilbert, autoarea celebrei Mănâncă, roagă-te, iubește, spunea despre Arta de a cere: ”La început te trezești gândindu-te: Doamne, în ce lume dementă trăiește Amanda Palmer! Cum poate să îndure? Apoi, treptat, pe măsură ce citești, ți se deschide o portiță în suflet și realizezi: Vreau să trăiesc într-o lume exact ca a ei.”

Persepolis, de Marjane Satrapi

Persepolis, de Marjane Satrapi

Acest roman biografic ilustrat este, fără doar și poate, o lectură electrizantă, pe care nu o vei uita ușor. Spune povestea unei fetițe care crește în Tehran în timpul revoluției islamice, își trăiește adolescența în Viena și tinerețea și maturitatea în Franța. Autoarea descrie în detaliu amețitor cum politicile țării îi modelează viața până în cele mai intime resorturi, traversând cu luciditate și simțul umorului granițele dintre culturi.

Clopotul de sticlă, de Sylvia Plath

clopotul de sticla sylvia plath

Prima oară am citit cartea asta acum mai bine de 10 ani, dar încă mă gândesc la ea aproape zilnic. Plath expune realitatea feminității și depresiei prin povestea unei tinere femei care se dezvoltă și încearcă să trăiască în timp ce se luptă, tăcut, cu o boală mentală. E o carte pe care o vei simți adânc în suflet, în stomac, în creier – în orice părticică a corpului tău.

Argonauții, de Maggie Nelson

Argonauții, de Maggie Nelson

Maggie Nelson e o scriitoare excepțională. Argonauții este un mozaic de teorie, auto-examinare și o investigație a limitelor limbajului, posibilităților iubirii și convingerii nestrămurate în fluiditatea identității, genului, familiei. Cartea te va face să gândești, te va face să vezi altfel tradiționalul binom femeie versus bărbat, homosexual versus heterosexual, asimilaționist versus revoluționar. Nelson deconstruiește aceste categorii restrictive și demonstrează că viața e mult mai bogată și mai nuanțată de atât.

FOTO: PR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here